Az itáliai Arvedi acélgyártó cég és a Siemens közösen beharangozták az acélgyártás új korszakának kezdetét. Mostantól a folyékony acélt öntéssel, hengerléssel és a kész lemez felcsévélésével egy gyártási lépésben lehet késztermékké feldolgozni. Ez az első „Endless Strip Production“ (ESP-eljárás) üzemszerűen működik Cremonában, és évente több mint két millió tonna acélterméket állít majd elő. A hagyományos acélművekkel szemben ez a megszakításmentes technológia akár 45% energia-megtakarítást is eredményezhet. A CO2-kibocsátás ennek megfelelő mértékben csökken, a folyamat költségeit pedig akár 50%-kal is leszorítja.

A cremonai Arvida-üzemben mindössze 3,5 perc alatt készül el a kész lemezáru mint végtermék, mégpedig kiváló és pontosan a megrendelő specifikációja szerinti minőségben. Az olasz nagyiparos Giovanni Arvedi, az eljárás feltalálója a Siemens VAI Metals Technologies mint ipari partner együttműködésével valósította meg az első ESP-pilotlétesítményt. A Siemens mint licenc-átvevő fogja a jövőben az innovatív technológiát piacra vinni.

Az ESP-eljárás a folyékony acél hőenergiájának teljes kihasználását teszi lehetővé. Az Arvedi ESP-mű termékei kiválóan alkalmazhatók az autó-, a háztartásigép- és építőiparban, valamint csövek, profilacélok, gépek és egyéb mechanikai berendezések területén.

süti beállítások módosítása