Az ALUTA Egyesület és az ALUTA Korszerű Építéstechnológiai és Innovációs Klaszter 2011. november 16-án tartotta idei szakmai konferenciáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépületének Dísztermében.

Az éves rendszerességgel megrendezett konferenciát az ALUTA elnökségi tagja, illetve az ALUTA KÉI Klaszter elnöke, Stocker György, egyetemi docens vezette le. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel elsőként a K&H vezető elemzőjét, Barcza Györgyöt hallhattuk, aki a nemzetközi és hazai pénzügyek helyzetéről tartott előadást. Ezt követően Finta József akadémikus, építész – aki az ALUTA NÍVÓDÍJ Bírálóbizottságának elnöke - Budapest lehetőségeiről és jövőjéről beszélt előadásában, mely az ALUTA oldaláról is letölthető.

Fegyverneky Sándor, az ALUTA elnöke az ingatlanpiaci és építőanyag trendeket vette górcső alá a Müncheni és Milánói kiállítások tapasztalatai alapján, továbbá bemutatta a több mint 150 fős közönség előtt az ALUTA klasztert. Ez után a homlokzattervezés képzésének jövőjét mutatta be Stocker György, egyetemi docens.

Az ebédszünetet követően Becker Gábor, az Építészmérnöki Kar dékánja mutatta be a „Tervezési és kivitelezési irányelvek” munkacímet viselő ALUTA-kiadvány kéziratát, melyet a TERC Kiadó segítségével a konferencián résztvevők is megkaptak egy-egy példányban. Természetesen, az anyag digitális formában is elérhető az aluta.hu oldalon.

Ezt a fokozottan hőszigetelő alumínium nyílászáró-szerkezetek kivitelezésének bemutatása követte Varga Zoltán, az ALUFE Fémszerkezeti Kft. szakemberének előadásában, majd Fegyverneky Sándor, az ALUTA elnöke és File Miklós, az ALUTA ügyvezetője bemutatták a 2011-es év NÍVÓDÍJ pályázatainak anyagát (Képek >>>), kihirdették a Bíráló Bizottság döntésének eredményeit, és átadták a díjakat. Az 1 (MÉK) illetve 2 (MMK) kamarai ponttal jutalmazott szakmai nap Stocker György, egyetemi docens záró szavaival fejeződött be.

Az esemény képei megtekinthetőek itt >>>

Bízunk abban, hogy jövőre ugyanott szintén találkozunk!

Szerző: ALUTA

A Magyar Szabványügyi Testület szervezésében 2011. június 23-án tartott "Az építési termékek forgalmazásának jogi szabályozása, valamint az ablakok és külső bejárati ajtók alkalmazási előírásai" szakmai fórum keretében Tóth Sándor és Kovács András a Guardian Magyarország Kft. képviselői felkérést kaptak szakmai előadás megtartására. Előadásukban, mely "Az üveg, mint az ablak és külső bejárati ajtó egyik meghatározó eleme” címet viselte, az építészeti síküvegekkel kapcsolatos alapfogalmakról, az alapvető fizikai tulajdonságokról, szabványokról számoltak be. Az előadás fő üzenete a nem szabályozott vagy szabványosított üvegalkalmazási és beépítési irányelvekről, üvegvastagsági, üveg statikai kérdésről szólt. Ellenpéldaként a Németországban régóta bevezetett és sikeresen működő irányelvekről adtak tájékoztatást.

Az alábbiakban letölthetik az előadás anyagát >>

Szerző: ALUTA

A Fémsystemnél egy meglévő, több mint tíz éves egytárcsás daraboló gépre az egyik kollégájuk használt, majd kiselejtezett számítógépből, monitorból és néhány egyéb alkatrészből készített egy profi, digitális, motoros ütközőrendszert. Így ez a gép például üvegfogó darabolásra tökéletesen alkalmas, az ütközőrendszer állítása gyors és pontos, aki a szakmában dolgozik, tisztában van azzal, hogy mennyi időt vesz igénybe az ütközők kézi beállítása.

 

Szerző: ALUTA

A hagyományok szerint több mint ötven éve minden év június első vasárnapján ünnepli közel 300 ezer építő- és építőanyag-iparban dolgozó az Építők Napját, mely alkalomból File Miklós, az ALUTA elnöke szakmai eredményeik alapján miniszteri elismerő oklevélre terjesztette fel Ádám Istvánt és Kolozár Györgyöt.

Ádám István a korszerű alumínium és műanyag nyílászárók, valamint az alumínium-üveg homlokzatok magyarországi alkalmazásában személyesen és cégén keresztül két évtizede utolérhetetlen eredményeket ért el. Az épületenergetikai és környezettudatos építési szempontok megvalósításában élenjáró szervező munkájának eredményei számos jelentős projektnél láthatók.

Kolozár György az alumínium-üveg homlokzatok építésének minden fázisában a legmagasabb minőségi szinten szervezte meg vállalkozását és végzett a mai városkép kialakításában maradandóz a kivitelezések során. Innovációs téren kiemelendő az üvegbordás tartószerkezetek kifejlesztése és európai szabadalma:„A hőszigetelő üvegek csavarkapcsolattal történő rögzítése a tartó üvegbordához” témában.

Gratulálunk!

Szerző: ALUTA

A Siemens 1960-ban vitte piacra a világ első ipari alkalmazású számjegyes vezérlését (NC), növelve ezzel a gyártási folyamatok termelékenységét és rugalmasságát. A mai felhasználók a Sinumerik segítségével termelő üzemük minden területét hálózatba kapcsolják, hogy így a fejlesztéstől a tervezésen át a CNC vezérlésű szerszámgépeken folyó gyártásig adatokat tudjanak cserélni. A Sinumerikkel a Siemens 50 éve technológiai és innovációs vezető szerepet tölt be a CNC technikában. A történet az első NC vezérlővel kezdődött, majd folytatódott a mikroprocesszoros CNC vezérlőkkel és az első CNC-be integrált biztonsági megoldásokkal. A vállalat a jövőben is célzottan invesztál az ezen a területen folyó k+f tevékenységbe, hiszen tovább kívánja írni ezt a sikertörténetet.

Szerző: ALUTA

A Föld napján különféle megmozdulások hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Ahhoz, hogy a Földünket ért káros folyamatok a jövőben megszüntethetők legyenek, többre van szükség látványos akcióknál. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) által nyilvánosságra hozott ajánlás azt az építészeti szabályozási, tervezési szempontrendszert mutatja be, ami ahhoz segít, hogy városaink élhetőbbek legyenek.

„A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) egy olyan ajánlást dolgozott ki a hazai főépítészek és önkormányzati döntéshozók számára, amely segítségükre lehet abban, hogy a jelenlegi szabályozási környezetben megtalálják azokat a módokat és lehetőségeket, amelyek révén az év minden napja a Föld napja lehet” – mondta Dr. Szécsi Gábor, a HuGBC ügyvezetője.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete által megfogalmazott építészeti ajánlásokat tartalmazó kiadvány célja, hogy hozzájárjon a környezettudatos várostervezési szabályozások kidolgozásához. Az üvegházhatású gázok kibocsátásában és a környezetre káros anyagok, környezeti terhek létrehozásában elsők között szerepel az építés, és az építőipari tevékenység. Annak érdekében, hogy ezek a káros folyamatok a jövőben erősen csökkenthetők, és végcélként megszüntethetők legyenek, elsőként a várostervezésben és szabályozásban kell meghonosítani azt az újfajta gondolkodást, mely az építészeti tevékenységen keresztül pozitív szociális, gazdasági és ökológiai hatást gyakorol az egész társadalomra.

Az ajánlás elérhető: http://www.hugbc.org/kezdemenyezesunk.php

Az ajánlással kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat az egyesület az elhetovaros@hugbc.hu e-mail címre várja.

Szerző: ALUTA

Az ALUTA és a MÜSZ közös szervezésében, a MÉASZ szakmai támogatásával 2010. április 16-án kerül megrendezésre az Energiahatékony üveg-alumínium szerkezetek című szakmai konferencia a Construmán.

Az épületfizikai követelmények figyelembevétele az alumínium-üveg szerkezeteknél a tervezéstől a gyártáson át, a beépítésen keresztül az üzemeltetésig alcímet viselő konferencia 14.30-tól tekinthető meg a G pavilon konferenciatermében.

Részletek: http://www.aluta.hu/konferencia
 

Szerző: ALUTA

Alumínium nagyfeszültségen

2010.03.08. 23:41

A Velo.hu információi szerint Michael Hecken és Kalle Nicolai közös tervezési munkájának eredményeként született meg a képen is látható, 32 kilós alumínium remek. A váz és az esztergált alkatrészeket a Nicolai gyárában készítik, míg az összeszerelés egy városkában, közel Berlinhez történik. - Az alumínium sokoldalúsága...

Szerző: ALUTA

Ettől függetlenül, passzívház-minősítést kaptak a SCHÜCO alumínium függönyfal-rendszerek!
A németországi Passzívház Intézet (PHI) passzívház-minősítésben részesítette a SCHÜCO FW50+.SI és FW60+.SI lizénás-osztóbordás alumínium függönyfal-rendszereinek alumínium szorítóprofilos, illetve üvegszálas erősítésű műanyag szorítóprofilos változatát. Ezzel az elismeréssel a cég jelenleg az egyetlen olyan gyártó, amely alumínium alapanyagból a passzívház szigorú követelményeinek is eleget tevő minősített függönyfal-rendszerrel rendelkezik. Magyarországon a passzívház minősítésű SCHÜCO nyílászáró profilrendszereit az ALUKÖNIGSTAHL Kft. kizárólagos joggal forgalmazza.

Szerző: ALUTA

A Siemens kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel a tárgyak gyáron belüli helye pontosan meghatározható különleges készülékek vagy installáció nélkül. Az eljárás a meglévő infrastruktúrát és standard készülékeket használ, mint amilyenek a mobil input készülékek, meglévő WLAN hálózatok és szenzorok. Intelligens adatfeldolgozás és –kiértékelés, valamint optimált WLAN-bázisállomások révén szerszámok, anyagok, sőt személyek helye is egy méternél is pontosabban meghatározható. Ez a pontosság ahhoz kell, hogy ellenőrizni lehessen, elvégeztek-e, illetve mikor, egy bizonyos munkalépést. Ezen információk alapján növelni lehet a minőséget a termelésben.

Szerző: ALUTA

Környezetbarát áram

2009.10.22. 06:44

Ľubomír Jahnátek szlovák gazdasági miniszter jelenlétében október 6-án rakták le a leendő kombinált (gáz-gőz ciklusú, GuD)  erőmű alapkövét Malzsenicében. A település Szlovákia Trnava (Nagyszombat) járásának azonos nevű kerületében található, ahol a gazdaság igen dinamikusan fejlődik. Itt építi meg a Siemens kulcsátadással a földgáz-tüzelésű erőművet az E.ON számára.  A 430 MW bruttó beépített teljesítmény 2010-től mintegy 600.000 háztartást fog ellátni környezetbarát árammal.

Szerző: ALUTA

A Dubai Aluminium (Dubal), valamint az Abu Dhabi emírség által birtokolt Mubadala Development Company által 2007-ben alapított Emirates Aluminium (Emal) új üzemének első fázisa a Khalifa Port Industrial Zone területén épül 2010-re. A tervek szerint ez lesz a világ legnagyobb alumíniumkohó komplexuma.

Az Emal jelenleg hat négyzetkilométeren épül a Taweelah-i Khalifa Port Industrial Zone (KPIZ) területén, ahol Abu Dhabi hajózási, logisztikai és ipari központja virágzása teljében van. A létesítmény két fázisban épül, a 2010-re elkészülő első kohó 700 ezer tonna alumíniumot termel évente, a második szintén ennyit fog. Ez az első nem szénhidrogén ipari vállalkozás az Egyesült Arab Emírségekben.

Szerző: ALUTA

2010-ig nem kell alumínium

2009.08.25. 23:39

A Reuters cikke azt írja, hogy a gazdasági válság hatására legkorábban 2010 után várható komolyabb fellendülés a fémiparban, addig nem lesz valós kereslet a BHP Billiton szerint. Marius Kloppers főigazgató úgy látja, csupán a készletfeltöltésből adódóan lesz forgalom. „Feltételezhetően a kőolaj, a vasérc, az alapfémek, valamint a szén nagyobb lendületben lesz idén, mint a nikkel vagy az alumínium.”

Szerző: ALUTA

Az itáliai Arvedi acélgyártó cég és a Siemens közösen beharangozták az acélgyártás új korszakának kezdetét. Mostantól a folyékony acélt öntéssel, hengerléssel és a kész lemez felcsévélésével egy gyártási lépésben lehet késztermékké feldolgozni.

Szerző: ALUTA

Átlátszó alumínium

2009.07.28. 10:01

Több ország tudósai létrehoztak egy új halmazállapotot, mikor nagy energiájú röntgenlézer nyalábbal tettek átlátszóvá, azaz láthatatlanná alumíniumot. Az új halmazállapot a nanomásodperc töredékéig állt fenn a hamburgi FLASH szabadelektron-lézernek köszönhetően. Egy város áramszükségletével egyenlő energiájú lágyröntgenlézer az alu-fólia minden alumínium ionjáról leszedett egy elektront – átlátszóvá téve azt.
Ehhez a halmazállapothoz nagyjából olyan feltételek szükségesek, mint amilyet a Jupiterben feltételeznek a tudósok. A módszerrel egyébként megismerhetővé válhat, mi megy végbe egy csillagban, ami a bolygónkon megvalósítva számos energiakérdés megoldásával kecsegtethet.
A Nature Physics szakfolyóiratban jelent meg az Oxfordban dolgozó tudósok, Justin Wark prof, Dr. Bob Nagler, Dr. Gianluca Gregori, William Murphy, Sam Vinko és Thomas Whitcher vezette kísérlet.
 

Szerző: ALUTA

A Reuters híre szerint a kínai CPI Mengdong Energy Group, a HMHJ alumínium kohó tulajdonosa, a Trafigura Group nemzetközi kereskedőházzal kötött megállapodás szerint 2,5 millió tonna timföldet kap 2010-től tíz éven át folyamatos szállítás keretében – állítják a China Power Investment Corporation-höz közel álló források. „Az importtal biztosított lesz a HMHJ kohó timfölddel való ellátása” – mondják.

A Trafigura-egyezség a HMHJ timföldszükségletének 18 százalékát fogja lefedni 2010-ben, mely összesen nagyjából 1,4 millió tonnát tesz ki. A belső Mongóliában található HMHJ létesítmények előállítási kapacitása jövőre eléri a 700 ezer tonna elsődleges alumínium mennyiséget, melyhez el is használja ezt az 1,4 millió tonna timföldet.

A kialkudott ár a jelenleginél 10 százalékkal kevesebb.

Szerző: ALUTA

Jó kis videó az alumíniumról:


Zoom into Aluminium
by Weird_Weird_Science

Néhány próba, és van, ami működik :)

Kétszázezer használt alumínium italdobozból készült az az egyedülálló, 50 méteres műalkotás, mely a környezetvédelem fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. A „Nemes fém” címet viselő látványosságot a brit Eastbourne közelében lévő mészkőszirteken állították fel. A művészek az üres dobozokhoz az ALFED-en (brit alu-egyesület) és az Alupro-n keresztül jutottak. A munkát egy 1949-es nyári Coca-Cola-s poszter ihlette.

 

Szerző: ALUTA

Egy új, környezetbarát bevonatot fejlesztettek a Sheffield Hallam Egyetemen, amely megvédi a fémeket a tengervíz okozta korróziótól.

Szerző: ALUTA

Címkék: mic korrózió bevonat szol gél

Az IAPETUS projekt révén a légi járművek élettartama és megbízhatósága tovább nő.

Az Európai Unió 7. keretprogramjának egyik kiemelt kutatási területe a nanotudományok, nanotechnológiák, anyagtudományok és új gyártási technológiák, valamint ezek integrálása ipari alkalmazásokhoz – például az egészség, építészet, közlekedés, energia, kémia-vegyipar, környezet, textilipar területein.

Szerző: ALUTA

A legpontosabb atomóra

2009.06.26. 00:26

Nem csak a svájci óra lehet pontos, hanem a német is. Precizitásból ugyanis mindkét nemzet jeles. A Braunschweig-i Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) berkein belül, tudósok által újonnan alapított QUEST Intézetben már folyik is a munka - többek között annak érdekében – hogy elképzelhetetlen pontosságú mérőmódszerek segítségével figyelhessék meg a Földet, választ kaphassanak a fizika jelenlegi legégetőbb kérdéseire, hogy vajon az alapkonstans tényleg konstans-e, és nem utolsó sorban, hogy kifejlesszék a legpontosabb atomórát egyetlen alumínium atom alkalmazásával. És ez csak a lista eleje…

 

Szerző: ALUTA

Merevlemez ALU-vázzal

2009.06.24. 22:28

A Samsung legújabb 1,5 terabájtos (1536 GB) külső merevlemeze asztali számítógépekhez fejlesztett biztonságos és környezetbarát adathordozó.

Szerző: ALUTA

Hőcserélő alumíniumból

2009.06.23. 23:41

Az ipari hőcserélők (kondenzátorok, elpárologtatók, visszahűtők, léghűtők) gyártásával foglalkozó Güntner-Tata Kft. új termék gyártása és jelenlegi kapacitásai bővítése érdekében 4 milliárd forintos beruházással technológiát fejleszt és gyártócsarnokot épít - részben a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium egyedi kormánydöntés alapján nyújtott támogatásából – Tatán.