Egy új, környezetbarát bevonatot fejlesztettek a Sheffield Hallam Egyetemen, amely megvédi a fémeket a tengervíz okozta korróziótól.

A találmányt márciusban mutatták be részletesen egy mikrobiológiai konferencián, ahol kiderült: „jó” baktériumok spóráit sikeresen elkülönítve létrehoztak egy szol-gél technikán alapuló vékonybevonatot, mely megvédi az alumíniumötvözeteket a mikrobák okozta korróziótól. A MIC-nek (microbially-influenced corrosion) kitett fémek számára a tengervíz ugyanis nagy biztonsági és pénzügyi problémákat vet fel a káros anyagok, mint a szulfát-redukáló mikroorganizmusok által termelt hidrogénszulfid miatt.

A korróziós költség a britek esetében például a GDP-jük 3-4 százaléka, a jelenlegi módszerek ugyanis drágák, nem hatásosak és gyakran olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek mérgezőek a tengeri élőlények számára. A korrózió-megelőző baktérium viszont természetes környezetben fordul elő, spóráinak ilyen irányú felhasználása nincs hatással az életképességére – a bevonat alkalmazása után hat héttel is találni élő sejteket a tengervízben.

süti beállítások módosítása