A Föld napján különféle megmozdulások hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Ahhoz, hogy a Földünket ért káros folyamatok a jövőben megszüntethetők legyenek, többre van szükség látványos akcióknál. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) által nyilvánosságra hozott ajánlás azt az építészeti szabályozási, tervezési szempontrendszert mutatja be, ami ahhoz segít, hogy városaink élhetőbbek legyenek.

„A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) egy olyan ajánlást dolgozott ki a hazai főépítészek és önkormányzati döntéshozók számára, amely segítségükre lehet abban, hogy a jelenlegi szabályozási környezetben megtalálják azokat a módokat és lehetőségeket, amelyek révén az év minden napja a Föld napja lehet” – mondta Dr. Szécsi Gábor, a HuGBC ügyvezetője.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete által megfogalmazott építészeti ajánlásokat tartalmazó kiadvány célja, hogy hozzájárjon a környezettudatos várostervezési szabályozások kidolgozásához. Az üvegházhatású gázok kibocsátásában és a környezetre káros anyagok, környezeti terhek létrehozásában elsők között szerepel az építés, és az építőipari tevékenység. Annak érdekében, hogy ezek a káros folyamatok a jövőben erősen csökkenthetők, és végcélként megszüntethetők legyenek, elsőként a várostervezésben és szabályozásban kell meghonosítani azt az újfajta gondolkodást, mely az építészeti tevékenységen keresztül pozitív szociális, gazdasági és ökológiai hatást gyakorol az egész társadalomra.

Az ajánlás elérhető: http://www.hugbc.org/kezdemenyezesunk.php

Az ajánlással kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat az egyesület az elhetovaros@hugbc.hu e-mail címre várja.

süti beállítások módosítása